DJEZ en Pippi Langkous

DJEZ en Pippi Langkous

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

Pippi Langkous richtte haar leven in volgens deze paar rake woorden. Hoe eenvoudig het ook klinkt om net als dat meisje met de rode vlechtjes overal zonder angst vol voor te gaan, zo simpel is het niet. Zeker niet wanneer je ondernemer bent, te maken hebt met de druk van alle dag en verantwoordelijk bent voor je mensen en klanten. 

Mijn hele leven laat ik me al graag inspireren door het Zweedse meisje in Villa Kakelbont. Haar bravoure heeft me vaak geholpen als ik het even niet meer zag zitten.

Ook in mijn ondernemerscoaching praktijk trek ik graag een parallel met dit tegendraadse, spontane maar toch zo wijze meisje. 

Blind voor de mogelijkheden

Tijdens onze jeugd bekijken we de wereld vol verwondering en kennen we geen grenzen om op ontdekkingsreis te gaan. Maar naarmate we ouder worden, bouwen we allerlei barrières om ons heen. Die remmen ons in het nemen van ondoordachte beslissingen en het najagen van dromen. Soms is dat positief want het behoedt ons voor fouten en misstappen. Maar helaas maakt het ons ook blind voor spontaan leven volgens de mogelijkheden en uitdagingen die overal om ons heen voor het grijpen liggen. 

 
image description

Buiten de kaders denken

En juist als ondernemer heb je dat soms zo nodig. Dat ongeremde denken, kijken naar de horizon, dromen over mogelijkheden en die stap voor stap omzetten in een plan met doelen en daden. 

Daarom ben ik zo dol op Pippi Langkous. Want naast het spontane en ongeremde van haar acties zei ze ook: ‘Ik let er niet zo op dat het precies gaat zoals het hoort.’ Ze laat zich niet beperken door gebaande paden. Haar avonturen getuigen ervan dat ze leert door het gewoon te doen. Ze zoekt met haar ongebreidelde fantasie eigen creatieve oplossingen voor de huishoudelijke ‘problemen’ in Villa Kakelbont. Als ze achteruit loopt om de tijd terug te draaien of een schaatstochtje maakt van het dweilen van de vloer weet je dat Pippi de wereld graag inricht naar haar eigen zin. 

 

Leerzaam, zo’n frisse blik

Het buurmeisje van Tommie en Annika blinkt uit in leven in het moment. Met haar gezonde tegendraadsheid helpt ze regels (die door onze maatschappij bedacht zijn en in stand worden gehouden) om zeep. Dat kunnen wij volwassenen nog zo vaak tegen elkaar zeggen, toch is het erg moeilijk dit na te leven. Als ondernemer moet je nou eenmaal constant vooruit kijken, plannen maken en bijstellen. 

Dus elke dag gewoon lekker doen waar je zin in hebt zoals Pippi kan niet, maar je kunt wel je eigen vrijheid nemen voor creativiteit. En daarmee een stapje zetten op weg naar het waarmaken van je fantasieën. Tommie en Annika willen ook wel eens een schipbreuk meemaken maar zijn bang voor de grote zee. Pippi regelt dan een schipbreuk op een eilandje in de buurt. Ze leert ons dat als je huidige realiteit je niet aanstaat, je dan met enkele ingrepen je eigen wereld kunt creëren.


 

 Slik niks voor zoete koek

Tot slot de mooiste les die Pippi mij leert: slik niks voor zoete koek. Met die instelling stelt ze onuitgesproken aannames ter discussie. Misschien denk je dat de manier waarop je jouw onderneming hebt ingericht ook een garantie is voor een zorgeloze toekomst. Dat de zorgvuldige keuzes die je gemaakt hebt jouw pad naar succes bepalen. Maar door je eigen besluiten ter discussie te durven stellen, door af en toe eens buiten de lijntjes te kleuren, om te denken, te associëren en te spelen, kun je grotere stappen zetten dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Want als je nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. 

 

DJEZ en Pippi

Mijn bedrijf heet ‘DJEZ, Doe Je Eigen Zin’. Levenslustige, creatieve, eigenzinnige Pippi spreekt tot mijn verbeelding door haar prachtige tijdloze levenslessen. Af en toe blader ik door het boek met het meisje in de hoofdrol dat door Astrid Lindgren zo treffend tot leven is gebracht. Daarna voel ik me altijd weer gesterkt mijn eigen keuzes te maken. Ik zie dan ineens weer een oplossing in plaats van een belemmering. Zo vergroot ik mijn zelfvertrouwen en voel ik meer lef om net als Pippi mijn eigen zin te doen. 

 

Hopelijk inspireert Pippi en de manier waarop ik leer van haar lessen jou ook. Ik help je daar graag mee.